samhandling - samspill -samarbeid - sammensveising
Å flykte fra krig, sult eller katastrofer vil for svært mange oppleves som skremmende og traumatisk. For barn vil disse opplevelsene kunne virke langt sterkere enn for voksne.
Å komme til et nytt land med ukjent språk, ukjent samfunnsstruktur og sosiale teknikker som kan virke fremmed kan lett både forsterke og forlenge de negative opplevelsene som gruppen som vi ofte kaller «flyktninger» erfarer.
Florø Rotaryklubb har hatt fokus på disse fire S`ane når tanken og planen om å bidra til at våre mange nye barn fra det store utland skal føle seg velkommen, verdsatt og oppleve aktiv integrering i praksis.
I Florø blir alle fremmedspråklige barn, som i hovedsak er flyktninger, plassert på en skole (Torvmyrane skole) og samlet i innføringsklasser.
Når språkkunnskapene er kommet til et visst nivå, overføres de til ordinære klasser.
Florø Rotaryklubb kontaktet Torvmyrane skole for å drøfte hvordan vi best kan bidra til at barna med innvandrerbakgrunn kan integreres i lokalsamfunnet og gjennom dette føle seg like verdsatt som andre barn - hvordan bidra til «de fire S`ene»?
Vi konkluderte med at som enkeltprosjekt ville en dags utflukt sammen med norske barn, der kjennskap til den lokale geografi og kultur sammen med opplevelser og mye samhandling.
Resultatet ble 4 heldagsturer med veteranbåten Atløy som i år er 93 år og representerer en viktig del av kystkulturen, der turen gikk til «Sunnfjords Perle» - Svanøy. Øya der Eirik Blodøks vokste opp, stedet som kom nærmest et baroni i vår del av landet, øya der Haugianarane etablerte gruvedrift og saltbrenning og plassen hvor Norsk Hjortesenter har sin hovedaktivitet i form av administrasjon og 150 hjorter i en egen farm.
Til sammen 183 barn i alderen 6 - 13 år, 26 lærere/assistenter fra Torvmyrane Skole og 15 frivillige fra Florø Rotaryklubb deltok på turene som gikk 18., 23., 25 og 26 april 2024.
Bilder viser litt av aktivitetene, selv om de ikke kan videreformidle entusiasmen, de glade øynene, den spenstige leken og gleden ved å klappe store hjortedyr som de ellers bare ser i skogen en sjelden gang.
Takk til Rotary International, Frivillighetssentralen / UDI og Sparebanken Sogn og Fjordane for økonomisk støtte til prosjektet.